Προς μεγάλη μας απογοήτευση διαπιστώνουμε πως η Κυβέρνηση προχωρά σε μια νέα νομοθετική ρύθμιση, με προχειρότητα και με υπολογισμούς που θεωρούμε πως δεν βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Πιο συγκεκριμένα:
- Ο όρος «κοινωνική ασφάλιση» βάλλεται καθώς οι συντελεστές αναπλήρωσης συνεχώς απομειώνονται σε επίπεδα που οι μελλοντικές συντάξεις δε θα μπορούν να καλύψουν τον σκοπό τους, που δεν είναι άλλος από την παροχή αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης.
- Θεωρούμε πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και κυρίως οι νέοι επιστήμονες θα βρεθούν σε οδυνηρό αδιέξοδο καθώς τα υψηλά επίπεδα εισφορών σε συνδυασμό με την παράλογη φορολόγηση των εισοδημάτων τους, είναι μαθηματικώς βέβαιο πως θα τους οδηγήσουν σε αφανισμό.
- Γίνεται πλέον σαφές πως η πολιτική αποδόμησης και κατάργησης στην ουσία των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αποτελεί μέρος του προβλήματος, αφού οι μισθοί των εργαζομένων έχουν υπερβολικά ταπεινωθεί, με άμεσο αποτέλεσμα την καθίζηση των ασφαλιστικών εισφορών. Γεγονός που συντηρεί αδιάκοπα τον φαύλο κύκλο ύφεσης.
Ο καθένας μας μπορεί να αντιληφθεί ότι η Κοινωνική Ασφάλιση διέρχεται χρόνια τώρα την δική της κρίση. Οι ασφαλισμένοι εργαζόμενοι ανελλιπώς κατέθεταν και καταθέτουν τις εισφορές τους, αλλά οι πολιτικές που επί δεκαετίες ασκήθηκαν διασπάθισαν τα αποθεματικά των ταμείων και στην χορήγηση συντάξεων με ρουσφετολογικά κριτήρια. Η «γάγγραινα» αυτή δυστυχώς δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως με καμία σοβαρή και συγκροτημένη πρόταση που θα μπορούσε:
- Να πατάξει την αισχροκέρδεια που προκύπτει από την εισφοροδιαφυγή.
- Να σταματήσει τις σπατάλες αλλά και τις ατασθαλίες που μετέτρεψαν τα ταμεία σε πηγή πλούτου για ολίγους και σε τράπεζες δανεισμού χαμηλού επιτοκίου.
Ο ΠΣΧΒ&Ε θεωρεί πως το νομοσχέδιο κινείται σε μια φιλοσοφία έξω από τις αρχές της κοινωνικής ασφάλισης που συνταγματικά υποχρεωτικό είναι να βασίζεται στην αναλογιστικότητα, την τριμερή χρηματοδότηση, την εργασιακή ανάπτυξη και την εξυγίανση. Εκφράζουμε το φόβο, πως αν δε τηρηθούν τα παραπάνω, οι Έλληνες πολίτες πολύ σύντομα θα χάσουν το δικαίωμα σε αξιοπρεπή κοινωνική ασφάλεια και η ελληνική κοινωνία θα ζήσει ένα νέο εργασιακό «μεσαίωνα».