Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων 5/5/2011

Θέσεις του ΠΣΧΒ για την επιτροπή των ΒΑΕ

Οι θέσεις του συλλόγου για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και για την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου

Προς:

 

1.Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Κυρία Λούκα Κατσέλη

Πειραιώς 40

101 82 ΑΘΗΝΑ

2. Αν. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Κύριο Γεώργιο Κουτρουμάνη

Σταδίου 29

105 64  ΑΘΗΝΑ

3. Γενική Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης

Κυρία Αθηνά Δρέττα

Σταδίου 29

105 64 ΑΘΗΝΑ

4. Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ)

Δρ. Μιχαήλ Χάλαρη

Δραγατσανίου 8

105 59 ΑΘΗΝΑ

 

Θέμα:  Θέσεις του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Βιομηχανίας για τον θεσμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και το επάγγελμα του Χημικού.

 

Αξιότιμη Κα Υπουργέ

 

Σε συνέχεια των εξαγγελιών τα Κυβέρνησης για την αναθεώρηση του καταλόγου των Β.Α.Ε και δεδομένου της ενεργοποίησης της αντίστοιχης επιτροπής που θα επεξεργαστεί την αναθέωρηση της λίστας,  έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

 

·         Οι χημικοί αποτέλεσαν τον πρώτο κλάδο των επιστημόνων που ασχολήθηκαν ενεργά με την παραγωγική διαδικασία και την ανάπτυξη της βιομηχανίας στην χώρα μας. Ήδη από το 1924 οργανωθήκαμε με την ίδρυση της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, ενώ το 1935 ιδρύθηκε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Βιομηχανίας, και το 1938 υπεγράφη η πρώτη Σ.Σ.Ε. με τον Σ.Ε.Β. Σε αυτή την Σ.Σ.Ε. (άρθρο 7) [22], η οποία έκτοτε υπογράφεται ανελλιπώς, οι εργοδότες αναγνωρίζοντας την εργασία μας σε χώρους που εμπεριέχουν το στοιχείο της επικινδυνότητας θέσπισαν το ανθυγιεινό επίδομα για τον κλάδο, το οποίο δίδεται οπωσδήποτε  στους εργαζομένους σε χημικά εργαστήρια βιομηχανιών, καθώς και στην παραγωγή εφ’ όσον το παίρνουν οι άλλοι εργαζόμενοι.

·         Ο χημικός εργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια τόσο στην παραγωγή όσο και στον έλεγχο ποιότητος των προϊόντων, πράγμα το οποίο σε μικρές βιοτεχνίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ισχύει μέχρι και τις μέρες μας, μιας και οι επιχειρήσεις αυτές δεν έχουν την δυνατότητα να απασχολούν διαφορετικούς επιστήμονες στις δύο δραστηριότητες της παραγωγής και του ελέγχου ποιότητος. Πάνω σε αυτό το γεγονός στηρίζεται πιστεύουμε και η λογική της ένταξης του κλάδου των χημικών στον προηγούμενο κατάλογο των  Β.Α.Ε., διότι ήταν σχεδόν αδύνατον να διαχωριστούν αυτές οι δύο δραστηριότητες, αλλά και γιατί οι συνθήκες εργασίας ήταν τέτοιες στην βιομηχανία που δικαιολογούσαν αυτή την ένταξη.

·         Στις μέρες μας σαφώς οι συνθήκες εργασίας έχουν αλλάξει, και υπάρχουν πολλά επιστημονικά δεδομένα που καλύπτουν την επικινδυνότητα διαφόρων χώρων επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Επίσης βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου είναι γνωστό ότι όλες οι βιομηχανίες υποχρεούνται πλέον να εκπονήσουν και να καταθέσουν τη γραπτή εκτίμηση του Επαγγελματικού κινδύνου στα αρμόδια ΚΕ.Π.Ε.Κ. Σ’ αυτό το νέο εργασιακό πλαίσιο οι Χημικοί συνεχίζουν να εργάζονται τόσο στην παραγωγή , όσο και στον έλεγχο ποιότητας των προϊόντων (εργαστηριακός έλεγχος ή διαρκής έλεγχος γραμμής παραγωγής ή έλεγχοι διασφάλισης της ποιότητας των διεργασιών παραγωγής), ερχόμενοι άμεσα σε επαφή με τους βλαπτικούς παράγοντες  που υπάρχουν σ’ αυτούς τους χώρους εργασίας (χημικούς, βιολογικούς, φυσικούς). Συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγική διαδικασία και είναι αυτοί που κυρίως σχεδιάζουν, εφαρμόζουν, ελέγχουν νέα προϊόντα, οπότε εξ αντικειμένου υφίστανται άμεσα τις επιπτώσεις της χρήσης των χημικών ουσιών και των συνθηκών του περιβάλλοντος χώρου.

 

Βάσει των ανωτέρω:

1.      Παράδοξο αποτελεί το γεγονός πως από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου απουσιάζουν εκπρόσωποι του κλάδου Χημικών, οι οποίοι θα μπορούσαν να καταθέσουν τη πολύχρονη εμπειρία τους σχετικά με τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Ιδιαίτερη έκπληξη προκαλεί το γεγονός πως ενώ όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στο ΣΥΑΕ, εκπροσωπούνται στην εν λόγω επιτροπή, απουσιάζουν οι Χημικοί (ΕΕΧ).

2.      Πιστευόυμε πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας θα πρέπει να εκπονήσει εθνικό σχέδιο δράσης προκειμένου να μελετηθούν οι συνθήκες εργασίας και να μετρηθούν οι εκθέσεις σε χημικούς, βιολογικούς και φυσικούς παράγοντες των απασχολουμένων σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και χημικά εργαστήρια. Οι προηγούμενες πρακτικές, αλλά και η σημερινή, με «ασκήσεις επί χάρτου», αλλοιώνουν τη βαρύτητα του ζητήματος και κυρίως οδηγούν σε εσφαλμένα διαβλητά συμπεράσματα που απέχουν έτη φωτός από την ελληνική εργασιακή πραγματικότητα.

3.      Ο Π.Σ.Χ.Β. δηλώνει έτοιμος να υποστηρίξει και να συμμετάσχει ενεργά σε κάθε προσπάθεια που θα γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Είμαστε στην διάθεσή σας για κάθε επιπλέον πληροφορία

Μετά τιμής

εκ μέρους του Δ.Σ. του Π.Σ.Χ.Β.

 

Η Πρόεδρος                                                                                        Ο Γεν. Γραμματέας

 

 

Χ. Παπαχρήστου                                                                                 Φ. Μακρυπούλιας

Ακολουθήστε μας
  • ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
  • ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

« Δεκέμβριος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31