ΘΕΜΑ:Σχέδιο Nόμου για «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στους τομείς της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων και των ζωοτροφών, της υγείας και προστασίας των ζώων ως και της διαχείρισης των ζωικών υποπροϊόντων και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων»
Αξιότιμε κε Υπουργέ
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Βιομηχανίας & Επιχειρήσεων παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή το εν λόγω σχέδιο νόμου και θα ήθελε να εκφράσει τα παρακάτω:
1. Προφανώς και θεωρούμε πως ο έλεγχος και η διασφάλιση της υγιεινής των τροφίμων είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας και κρίνονται ως θετικές όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις και διατάξεις οι οποίες αποσκοπούν σε αυτό. Εκτιμούμε όμως πως αυτές οι διατάξεις δε μπορούν να διέπονται από στεγανά και από στενή αναχρονιστική συντεχνιακή πρακτική αλλά να διαφυλάττουν την διεπιστημονικότητα του χώρου των τροφίμων.
2. Εκείνο που εύλογα προκαλεί ανησυχία τόσο στον κλάδο μας όσο και σε άλλες επιστημονικές ειδικότητες που συνεργούν στον έλεγχο τροφίμων είναι το άρθρο 55 του νομοσχεδίου, το οποίο και τυγχάνει πολλών σχολίων στη δημόσια διαβούλευση. Σε αυτό το άρθρο, ούτε λίγο ούτε πολύ εμφανίζεται κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων συγκεκριμένου κλάδου, σε μία παράγραφο η οποία κατά την κρίση μας δεν σχετίζεται ούτε καν έμμεσα με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Είναι απορίας άξιο ότι σε άρθρο νόμου ο οποίος αποσκοπεί στο να συντονίσει τις διαδικασίες που αφορούν την υγιεινή των τροφίμων, παρεμβάλλεται και η αναγόρευση της ειδικότητας των Γεωπόνων σε ειδικούς – και μάλιστα χωρίς υψηλή εξειδίκευση αλλά από βασικού πτυχίου – στο σύνολο των Χημικών, Μοριακών και Βιολογικών αναλύσεων, κάτι που μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί.
3. Αναρωτιόμαστε δικαίως ποια ήταν τα κριτήρια στο να αναφερθεί μόνο η συγκεκριμένη ειδικότητα αγνοώντας εμφανώς τους Χημικούς, Χημ.Μηχανικούς, Βιολόγους, Κτηνιάτρους, Τεχν.Τροφίμων, σε μια εποχή μάλιστα που τα στεγανά στα κλειστά επαγγέλματα αίρονται και οποιαδήποτε άλλη πρακτική είναι πέρα από κάθε διεπιστημονική λογική, σαφώς αντίθετη με τις απαιτήσεις της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας και τελείως αντίθετη με την τρέχουσα πολιτική;
4. Ελπίζουμε δε πως η από 28-11-2012 επιστολή του ΓΕΩΤΕΕ προς εσάς σχετικά με αίτημα/υπόδειξη για συμμετοχή όλων των κατευθύνσεων των Γεωπόνων στις αναλύσεις τροφίμων (χρησιμοποιώντας σαν πρόσχημα το πρόγραμμα σπουδών της κατεύθυνσης Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, που δεν έχει καμία σχέση με τα προγράμματα σπουδών των άλλων κατευθύνσεων) δεν προκάλεσε την δημιουργία του άρθρου 55, καθώς σε τέτοια περίπτωση βρισκόμαστε για άλλη μία φορά μπροστά σε εκείνα τα φαινόμενα που δημιούργησαν τις πανίσχυρες συντεχνίες οι οποίες λυμαίνονται την οικονομική ζωή της χώρας ολόκληρες δεκαετίες με ολέθριες συνέπειες.
Κε Υπουργέ
Αν επιθυμία σας είναι να τεθούν κανόνες στον χώρο των αναλύσεων των τροφίμων και ταυτόχρονα να διαφυλαχθεί η διεπιστημονικότητα του χώρου, τότε είμαστε στην διάθεσή σας να συζητήσουμε τους τρόπους που αυτό μπορεί να γίνει, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους κλάδους. Οποιαδήποτε διαφορετική προσέγγιση, όπως το άρθρο 55, μόνο σε δικαστικές διαμάχες μπορεί να οδηγήσει.
Για το Δ.Σ του Π.Σ.Χ.Β.Ε
Η Πρόεδρος Ο Γ.Γραμματέας
Χαρίκλεια Παπαχρήστου Φώτης Μακρυπούλιας