Τα εργατικά «ατυχήματα» σε όλο τον κόσμο αγγίζουν κάθε χρόνο τα 337 εκατομμύρια και από αυτά τα 2,3 εκατομμύρια είναι θανατηφόρα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας. Επιπλέον, τη στιγμή που οι επαγγελματικές ασθένειες «θερίζουν», σειρά επαγγελμάτων ετοιμάζονται να βγουν από τη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται. Όσο μεγαλώνει η ανάγκη για αύξηση των καπιταλιστικών κερδών - ανάγκη που καμία σχέση δεν έχει με τις λαϊκές και κοινωνικές ανάγκες - τόσο βαθαίνει η εκμετάλλευση και οξύνονται οι κύριες αιτίες που προκαλούν τα εργατικά «ατυχήματα» και τις επαγγελματικές ασθένειες: Εντατικοποίηση της δουλειάς, ελαστικές μορφές εργασίας, ανειδίκευτοι - και πιο «φθηνοί» - εργαζόμενοι σε θέσεις που απαιτείται ειδίκευση και πείρα, ελλιπής συντήρηση και έλεγχος μηχανημάτων, ελλιπή μέτρα προστασίας κ.ά.
Η προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων δεν είναι μόνο ζήτημα ελέγχων. Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας ελέγχει την εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής, όπως οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, η εκ περιτροπής εργασία και άλλες ελαστικές μορφές. Την ίδια στιγμή, οι ελλείψεις σε προσωπικό για όλο το ΣΕΠΕ ανέρχονταν στο τέλος του 2010 σε 32,5% των οργανικών θέσεων (σ.σ. 377 κενές στις 1.160 οργανικές θέσεις). Το 2010 παραδόθηκαν 55 αυτοκίνητα του Σώματος, που είχαν μισθωθεί, καθώς έληξε η σύμβαση. Αυτή τη στιγμή το ΣΕΠΕ διαθέτει μόλις 5 αυτοκίνητα. Την ουσία της Υγείας και της Ασφάλειας στην Εργασία αποκρύπτουν η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και το υπουργείο Εργασίας. Η ΓΣΕΕ θεωρεί ότι «κυβερνήσεις, εργοδότες αλλά και εργαζόμενοι» αντιμετωπίζουν το θέμα από την ίδια σκοπιά και πρέπει να αναλάβουν «κοινή δράση», «σύμφωνα με την οποία η εκπαίδευση των εργαζομένων σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας αποτελεί σημαντική στρατηγική ενάντια στα εργατικά ατυχήματα». Μετατίθεται, δηλαδή, η ευθύνη αποκλειστικά στους εργαζόμενους και ξεκόβεται το ζήτημα από τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα της παραγωγής.
Το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ
Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του για τη Μέρα αυτή - ανάμεσα σε άλλα - καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν:
-
Υπεράσπιση του κατακτημένου πλαισίου των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) και γενικευμένη θεσμική εφαρμογή σε όλους τους τομείς της παραγωγής (δημόσιο και ιδιωτικό), για όλους τους εργαζόμενους και σε όλες τις περιοχές.
-
Κατοχύρωση της εργοδοτικής εισφοράς για ασφαλιστική κάλυψη του εργαζόμενου από τον επαγγελματικό κίνδυνο.
-
Επέκταση του ασφαλιστικού θεσμού των επαγγελματικών ασθενειών για όλους τους εργαζόμενους και για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
-
Δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας (ΤΑ) και Ιατρών Εργασίας (ΙΕ) ενταγμένου στο δημόσιο σύστημα Υγείας και κατάργηση των ιδιωτικών Εξωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ) και της ανάθεσης καθηκόντων ΤΑ στους εργοδότες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
-
Συγκρότηση των νομοθετικά κατοχυρωμένων Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας των Εργαζομένων (ΕΥΑΕ) στη βιομηχανία, στο δημόσιο τομέα και ειδικά στις υπηρεσίες Υγείας και αναβάθμιση της δράσης τους.
-
Αναβάθμιση της εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας στη σχετική θεματολογία (παραγωγή ιατρών εργασίας και μηχανικών ασφαλείας, κλαδικές έρευνες κλπ.) μέσα από το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης και τα ΑΕΙ.
-
Τακτικές ιατρικές εξετάσεις, συστηματική παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων, με ιδιαίτερη φροντίδα στις εγκύους και γενικότερα στις εργαζόμενες γυναίκες.
-
Εφαρμογή και επέκταση των ειδικών μέτρων προστασίας για τις εργαζόμενες εγκύους, λεχώνες και θηλάζουσες (απαλλαγή από νυχτερινή εργασία, μειωμένα ωράρια, εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, άδειες, απαγόρευση απόλυσης κλπ.).
-
Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία και τη βιοτεχνία. Για ορισμένα επαγγέλματα που είναι αναγκαία η νυχτερινή εργασία, επέκταση της απαγόρευσης πέρα από τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε όλη τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας των παιδιών.
-
Αύξηση των ετήσιων ημερών αδείας για όλους τους εργαζόμενους.
-
Αδειες κυήσεως, τοκετού, λοχείας και φροντίδας των νεογέννητων ίδιες και ίσες για όλες τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Η άδεια να ισχύει για δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό, με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα. Επιπλέον, να ισχύει γονική άδεια για κάθε παιδί για ένα χρόνο (για τη μητέρα ή τον πατέρα) με αποδοχές και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφαλιστική κάλυψη. Μειωμένα ωράρια μέχρι τα παιδιά να πάνε στην πρώτη τάξη του σχολείου. Να αυξηθούν οι γονικές άδειες σε περιπτώσεις ασθένειας του παιδιού ή για την εκπαιδευτική παρακολούθησή του.
-
Αντίστοιχα δικαιώματα και παροχές για τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες με κοινωνικά επιδόματα, που να αντισταθμίζουν την απώλεια εισοδήματος που συνεπάγονται οι αυξημένες υποχρεώσεις τους κατά την περίοδο της κύησης, τοκετού και γαλουχίας.