Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του: «Ιδιαίτερα στον κλάδο της χημικής βιομηχανίας, η κατάργηση των ΒΑΕ, σε συνδυασμό με την πρόσφατη αύξηση των ορίων ηλικίας, οι εργαζόμενοι καταδικάζονται να πεθαίνουν στους χώρους εργασίας από χρόνιες και ανίατες παθήσεις που προκαλούνται από την καθημερινή και συνεχή επαφή με επικίνδυνες και καρκινογόνες ουσίες. Αυτό και μόνο δείχνει ότι όχι μόνο δεν πρέπει να βγει ο κλάδος από τα ΒΑΕ, αλλά να ενταχθούν και όλοι όσοι δουλεύουν στη χημική βιομηχανία». Με την κατάργηση των ΒΑΕ, σημειώνει το ΠΑΜΕ Χημικής Βιομηχανίας, οι εργοδότες θα κερδίσουν το επασφάλιστρο του 2,15%, θα στρωθεί το έδαφος για επίθεση στις συλλογικές συμβάσεις, αφού δε θα αναγνωρίζεται πλέον κίνδυνος στην εργασία, αλλά και το επίδομα της ανθυγιεινής εργασίας που στον κλάδο είναι 12%.
Γι' αυτό το ΠΑΜΕ Χημικής Βιομηχανίας υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για οργάνωση της πάλης, όχι μόνο για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ΒΑΕ, αλλά και για μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, διεκδικώντας:
Να μην αποχαρακτηριστούν τα ΒΑΕ, εκτός αυτών που έχουν εκλείψει. Οχι στο διαχωρισμό ανάμεσα σε παλιούς και νέους εργαζόμενους, να διευρυνθεί ο θεσμός.
Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, δουλειά για όλους μόνιμη και πλήρης.
Για τα ΒΑΕ 6ωρη δουλειά - 5ήμερο, 30ωρο.
Μείωση ορίου συνταξιοδότησης, 55 για τους άνδρες και 50 για τις γυναίκες, με τη γενική μείωση των μη ΒΑΕ από 60 σε 55.
Λήψη όλων των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων, ανάλογα με τον επαγγελματικό κίνδυνο, ανάπτυξη των υποδομών και των διαδικασιών που απαιτούνται, για πρόληψη επαγγελματικού κινδύνου.
Δημιουργία κρατικού σώματος γιατρών Εργασίας και τεχνικών Ασφαλείας, στο πλαίσιο αποκλειστικά Δημόσιου Συστήματος Υγείας, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο προστασίας της υγείας και ασφάλειας.
Τακτικές ιατρικές εξετάσεις, ιδιαίτερη φροντίδα για έγκυες και γενικότερα εργαζόμενες γυναίκες.
Απαγόρευση νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία, ενώ για άλλα επαγγέλματα, όπως στις νοσηλεύτριες, να απαγορευτεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Υποχρεωτικός έλεγχος της ασφάλειας των υποδομών και της υγιεινής, όπως εξαερισμός, κλιματισμός, επίπεδο θορύβου κ.λπ. στους χώρους εργασίας.
Κατοχύρωση ασφαλιστικής κάλυψης του επαγγελματικού κινδύνου, η οποία θα είναι ανεξάρτητη από το καθεστώς συνταξιοδότησης. Το επασφάλιστρο να βαραίνει μόνο τον εργοδότη.