Δελτία τύπου 23/3/2004

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ: Άτομα, Μόρια & Νανοδομές

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στο πλαίσιο των Μορφωτικών του Εκδηλώσεων "Επιστήμης Κοινωνία" διοργανώνει ένα κύκλο ομιλιών με θέμα "Αρχιτεκτονική της Ύλης : Ατομα, Μόρια & Νανοδομές" κατά το διάστημα από 23 Μαρτίου έως 27 Απριλίου 2004.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου και το Πρόγραμμα της Εκδηλώσεων.

«ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ)
ΣΤ' ΚΥΚΛΟΣ ΟΜΙΛΙΩΝ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ: Άτομα, Μόρια & Νανοδομές

Από 23 Μαρτίου έως 27 Απριλίου 2004

Στα μέσα του 19ου αιώνα ο ρώσος χημικός Μεντελέγιεφ ανακάλυψε ότι τα χημικά στοιχεία εμφανίζουν περιοδικά ανάλογες ιδιότητες όταν κατατάσσονται κατ΄ αύξον ατομικό βάρος. Η διαπίστωση αυτή είχε πολύ μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη της Xημείας και αποτελεί τον περιοδικό νόμο, που οδήγησε στον περιοδικό πίνακα ή περιοδικό σύστημα των στοιχείων. Χάρη στην κατάρτιση αυτού του πίνακα ανακαλύφθηκαν όλα τα δυνατά είδη των στοιχείων είτε υπάρχουν στη Φύση είτε όχι. Τα στοιχεία αυτά αναγνωρίστηκαν ως οι δομικοί λίθοι των χημικών ενώσεων και ονομάστηκαν άτομα. Ο περιοδικός πίνακας ερμηνεύθηκε πλήρως από την επαναστατική θεωρία του 20ού αιώνα, την Κβαντική Μηχανική, βάσει της ηλεκτρονιακής δομής των ατόμων. .

Στο δεύτερο ήμισυ του 20ού αιώνα η μελέτη της Χημείας έχει αναχθεί στις ατομικές κλίμακες χώρου και χρόνου. Μια χημική αντίδραση μπορεί τώρα να μελετηθεί κατά τη διάρκεια κρούσης μεμονωμένων μορίων όπου τα άτομα αναδιατάσσονται. Η Νανοτεχνολογία απαιτεί την κατανόηση της Φυσικής και Χημείας των μορίων. Θεωρητικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται εκτενώς για την μελέτη υλικών οδηγούν σε πληροφορίες για την δομή της ύλης σε κλίμακα νανοδομών. Πειραματιζόμενοι με τα δομικά στοιχεία της ύλης, τα μόρια, ελέγχουμε τις θεμελιώδεις θεωρίες της Φυσικής, αλλά ταυτόχρονα ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ανάγκη για νέες θεωρίες. Η θεωρία του Χάους, η Μη Γραμμική Φυσική, φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο όταν ερευνούμε διεγερμένα μόρια με ενέργειες ικανές να διασπάσουν ή να σχηματίσουν δεσμούς. .

Χτίζοντας τον κόσμο μαγνητικά: αν και δεν μπορεί να αποδειχθεί με επίσημα στοιχεία ο μαγνητισμός ήταν γνωστός στην Κίνα τουλάχιστον από το 500 π.Χ. και σε ιστορικά κείμενα αναφέρονται χρήσεις μαγνητικών υλικών. Πολύ αργότερα γύρω στο 1100 μ.Χ. αναφέρεται η μαγνητική πυξίδα και οι χρήσεις της, περίπου έναν αιώνα νωρίτερα από την εμφάνιση στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη ο μαγνητισμός άρχισε από τους Έλληνες φιλόσοφους που αντιμετώπισαν το θέμα θεωρητικά κατά τον 4ο-1ο αιώνα π.Χ., ενώ γύρω στο 1600 μ.Χ. ο ¶γγλος επιστήμων William Gilbert θεωρείται πατέρας της σύγχρονης επιστήμης του Μαγνητισμού. Σύγχρονες ιδέες και εφαρμογές των μαγνητικών υλικών διαστάσεων νανομέτρου έως και μερικών μέτρων, έχουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή μας ζωή.

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α

Τρίτη 23 Μαρτίου 2004
Σύντομη παρουσίαση από την Δρ. Ιωάννα Θεοδωρακοπούλου, Διευθύντρια Ερευνών, στο Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας (ΙΘΦΧ)/ΕΙΕ
''Άτομα'': Οι Πλίνθοι της Κοσμογονίας:από την ανακάλυψη του περιοδικού νόμου ως τον 20ό αιώνα
Ομιλητής: Ιωάννης Κομνηνός,
Διευθυντής Ερευνών , ΙΘΦΧ/ΕΙΕ

Τρίτη 30 Μαρτίου 2004
Τάξης και Χάος Σχηματίζοντας και Διασπώντας Χημικούς Δεσμούς
Ομιλητής: Σταύρος Κ. Φαράντος,
Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, Τμήμα Χημείας και Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, ΙΤΕ

Τρίτη 20 Απριλίου 2004
Nature on the atomic scale - theoretical modeling of clusters and solids
Ομιλητής: Y. Zeiri, Καθηγητής Πανεπιστημίου, Τμήμα Χημείας, NRCN, Beer-Sheva, Israel
(Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση)

Τρίτη 27 Απριλίου 2004
Χτίζοντας τον κόσμο μαγνητικά: το σπιν του ηλεκτρονίου, η μαγνητόνη Bohr, σπιν τρανζίστορ, μαγνητικές μνήμες, μαγνητικοί αισθητήρες κ.ά.
Ομιλητής: Δημήτρης Νιάρχος,
Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Επιστήμης Υλικών/ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του
Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών,
Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα
στις 7.30 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη

Ακολουθήστε μας
  • ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
  • ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

« Δεκέμβριος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31