Ημερίδες 17/1/2007

ΗΜΕΡΕΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 2006

Αφιέρωμα στο Ελληνικό Παρθένο Ελαιόλαδο

Δελτίο Τύπου

Στις 16 και 17 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη (στην Παλαιά Αίθουσα της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης) η Διημερίδα «ΗΜΕΡΕΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 2006» με αφιέρωμα στο Ελληνικό Παρθένο Ελαιόλαδο.

Η Διημερίδα διοργανώθηκε από το Επιστημονικό Τμήμα Τροφίμων της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), του Γενικού Χημείου του Κράτους (ΓΧΚ), του Greek Lipid Forum, και του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας της ΕΕΧ.
Την έναρξη των εργασιών, το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου το πρωί, κήρυξε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Δρ. Γιώργος Δημόπουλος.

Η ΑΆ Ενότητα περιελάμβανε τις σύγχρονες τεχνικές ανάλυσης ελαιολάδου.
Ο Δρ. Π. Καλαϊτζής, ερευνητής στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) παρουσίασε μια μέθοδο για την ταυτοποίηση της ποικιλίας προέλευσης του ελαιολάδου και κατά συνέπεια της αυθεντικότητάς του.

Ο Β. Ν. Καμβύσης, προϊστάμενος του Χημικού Εργαστηρίου Ποιοτικού Ελέγχου της Εταιρείας «Μινέρβα Ελαιουργικών Επιχειρήσεων Α.Ε.» παρουσίασε μια γρήγορη μέθοδο πρόβλεψης με ασφάλεια του χρόνου ζωής του ελαιολάδου (self – life).

Ο Γ. Σειραγάκης, από το Εργαστήριο Food Allergens Laboratory, παρουσίασε μια μέθοδο ανίχνευσης φουντουκελαίου σε ελαιόλαδα με χρήση συνδυασμού των μεθόδων Elisa και PCR.

Η Δρ. Στ. Κόντου, χημικός του Γενικού Χημείου του Κράτους, παρουσίασε μια σύγχρονη τεχνική προσδιορισμού υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων με αέρια και υγρή χρωματογραφία / διαδοχική φασματομετρία μάζας.

Η ΒΆ ενότητα είχε ως θέμα «Ποιότητα και Τεχνολογίες Τυποποίησης ελαιολάδου».

Ο Σ. Πλεμμένος από τον ΣΕΒΙΤΕΛ, ανέλυσε και παρουσίασε τα πλεονεκτήματα του τυποποιημένου ελαιολάδου έναντι στο χύμα.

Οι Κ. Βαννός και Εμμ. Σαλιβαράς από την Omicron Laboratories, ανακοίνωσαν τις παρατηρήσεις τους για τον προσδιορισμό του στερολικού εκχυλίσματος του ελαιολάδου και μετέδωσαν την πολύτιμη εμπειρία τους στους χημικούς που ασχολούνται στο χώρο του ελαιολάδου.

Ο Αν. Κοΐδης από το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρουσίασε τη σημασία των μικροοργανισμών στο θολό ελαιόλαδο.

Η Α. Κουτσολουκά, από το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, παρουσίασε μια μελέτη σταθερότητας του ελαιολάδου κατά τη θέρμανση με μικροκύματα.

Η Β. Μαντή, χημικός στην ΕΑΣ Κυνουρίας παρουσίασε τις προσπάθειες της ΕΑΣ Κυνουρίας για τη βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου.

Η Αμ. Γιάννου από το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου παρουσίασε μια μελέτη που αφορά στους παράγοντες που επηρεάζουν τον κύκλο ζωής (LCA) του ελαιολάδου για τις υπάρχουσες μεθόδους εξαγωγής του ελαιολάδου.

Η ΓΆ ενότητα περιελάμβανε μελέτες σχετικά με τις φαινόλες και στερόλες τους ελαιολάδου, από επιστήμονες του Greek Lipid Forum.

Οι Αναπλ. Καθηγητές του Τμήματος Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Β. Κιοσέογλου, Μ. Τσιμίδου και Γ. Μπλέκας πραγματοποίησαν μια τιμητική παρουσίαση στο έργο του καθηγητή Δημ. Μπόσκου, με την ευκαιρία της πρόσφατης συνταξιοδότησης του.

Ο Καθηγητής Φ. Νταής από το Εργαστήριο Φασματοσκοπίας NMR, του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, παρουσίασε μια μέθοδο προσδιορισμού ανάλυσης του παρθένου ελαιόλαδου με τη φασματοσκοπία NMR.

Ο Δρ. Αρ. Ξενάκης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών παρουσίασε τον ρόλο των ενδογενών αμφίφιλων στο παρθένο ελαιόλαδο.

Η Αν. Καθηγήτρια Κ. Τζιά, από το Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, παρουσίασε μια μελέτη σχετική με την κατανομή των στερολών κατά την παραλαβή και τον εξευγενισμό του ελαιολάδου.
Η κ. Β. Κοντογιάννη παρουσίασε τη μελέτη της σύστασης σε φαινολικές ενώσεις και της αντιοξειδωτικής δράσης μεθανολικών ενχυλισμάτων φύλλων ελαιοδέντρου ποικιλίας Χονδρολιάς – Χαλκιδικής.

Ο λέκτορας Γ. Μπόσκου του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου παρουσίασε μια προοπτική παραγωγής νέων προϊόντων με έλαια που είναι εμπλουτισμένα με εκχυλίσματα φύλλων ελιάς.

Η Αν. Καθηγ. Μαρία Τσιμίδου του Εργαστηρίου Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παρουσίασε μια μελέτη εκτίμησης τις ικανότητας δέσμευσης ελευθέρων ριζών με υπολογιστικές μεθόδους.

Στην ΔΆ Ενότητα εξετάστηκαν οι παράμετροι ασφάλειας του ελαιολάδου.
Η Δρ. Ευγενία Λαμπή, χημικός στο Γενικό Χημείο του Κράτους, παρουσίασε τα αποτελέσματα του διερευνητικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε από το Γ.Χ.Κ. που αφορά στην παρουσία πλαστικοποιητών σε τρόφιμα συσκευασμένα σε υάλινα βάζα, με μεταλλικά πώματα τα οποία φέρουν πλαστικό παρέμβυσμα από PVC.

Ο Ι. Ιεραπετρίτης παρουσίασε την έκταση του προβλήματος της παρουσίας φθαλικών εστέρων σε παρθένα ελαιόλαδα και λιπαρές ύλες.

Στα πλαίσια της ΕΆ Ενότητας που αφορούσε στην αξιοποίηση των παραπροϊόντων ελαιολάδου η Γ. Ουζουνίδου παρουσίασε την επίδραση στην ανάπτυξη και ποιότητα του φυτού υγρών αποβλήτων ελαιουργίας στην καλλιέργεια της ντομάτας.

Η ΣΤΆ Ενότητα ήταν αφιερωμένη στο θέμα «Ελαιόλαδο και Καταναλωτής».
Η χημικός Ξ. Αντωνάκου, Καθηγήτρια του 17ου Λυκείου Θεσσαλονίκης παρουσίασε ένα project του 17ου Λυκείου Θεσσαλονίκης με θέμα «Ελαιόλαδο και Διαιτητικές Οδηγίες».
Ο λέκτορας Γ. Μπόσκου παρουσίασε μια στατιστική μελέτη για την κατανάλωση του ελαιολάδου και άλλων προστιθεμένων λιπών σε ελληνικά νοικοκυριά.
Ο εκδότης του περιοδικού «Ελιά και Ελαιόλαδο» Β. Ζαμπούνης παρουσίασε την ελαιοκομική περίοδο 2006 /07 μέσα από το πρίσμα 25 χρόνων ένταξης στην Ε.Ε.
Ο Β. Κρανιάς, Πρόεδρος του ΕΣΒΙΤΕ ανέλυσε διεξοδικά τη στρατηγική ποιότητας για το ελληνικό ελαιόλαδο.

Στα πλαίσια του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν και δύο στρογγυλά τραπέζια. Το πρώτο είχε σαν θέμα το ελαιόλαδο και τον καταναλωτή και το δεύτερο τη στρατηγική για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για το ελληνικό ελαιόλαδο.

Στο πρώτο τραπέζι οι συμμετέχοντες επεσήμαναν τη στενή σχέση που υπάρχει μεταξύ του προϊόντος και του Έλληνα καταναλωτή, μια σχέση η οποία αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η χώρα μας παρουσιάζει τη μεγαλύτερη κατά κεφαλή κατανάλωση ελαιολάδου στον κόσμο. Παρά το γεγονός αυτό, οι συμμετέχοντες στάθηκαν στην ανάγκη για μεγαλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση του καταναλωτή για το προϊόν και την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης διακίνησης του προϊόντος, που θίγει και τον καταναλωτή, αφού όλα δείχνουν ότι στην περίπτωση αυτή αγοράζει ένα προϊόν αμφιβόλου ποιότητας. Επίσης, έγινε αναφορά στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σ΄ όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, από τον παραγωγό μέχρι τον διακινητή του τελικού προϊόντος, προκειμένου να φτάνει στον καταναλωτή ένα ποιοτικά άριστο προϊόν.

Στο δεύτερο τραπέζι συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες μπορεί να δημιουργηθεί ακόμη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για το ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο. Επισημάνθηκε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τη συνεχή προσπάθεια περαιτέρω βελτίωσης και προστασίας της ποιότητας σ΄ όλα τα επίπεδα (παραγωγός, ελαιοτριβείο, εμπορία). Τονίσθηκε η ανάγκη ανάδειξης και ποσοτικοποίησης εκείνων των χαρακτηριστικών πάνω στα οποία στηρίζεται η ποιοτική υπεροχή του ελληνικού παρθένου ελαιολάδου απέναντι στους ανταγωνιστές του (ελαιόλαδα Ιταλίας, Ισπανίας κλπ). Τέλος, επισημάνθηκε ότι η δημιουργία προστιθεμένης αξίας για το ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο προϋποθέτει την ύπαρξη «ταυτότητας» για το προϊόν, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των ευκαιριών και των δυνατοτήτων που προσφέρουν, τόσο η εσωτερική αγορά, όσο και η παγκόσμια αγορά επώνυμου προϊόντος, η οποία ξεπερνά πλέον του 600.000 τόν. και στην οποία το ελληνικό ελαιόλαδο έχει μια φτωχότατη παρουσία της τάξης του 3%.

Στα πλαίσια των «ΗΜΕΡΩΝ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 2006» τιμήθηκε ο καθηγητής κ. Δ. Μπόσκου από την ΕΕΧ και το Greek Lipid Forum για την πολύ μεγάλη προσφορά του στο εθνικό ελληνικό προϊόν.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου λειτούργησε Οργανοληπτικό Εργαστήριο. Ο προϊστάμενος του Εργαστηρίου Ποιοτικού Ελέγχου της εταιρείας «Μινέρβα Ελαιουργικών Επιχειρήσεων Α.Ε.», χημικός Β.Ν. Καμβύσης, πιστοποιημένος γευσιγνώστης Α.Μ.Ε.D.Ο.Ο., μύησε όσους συμμετείχαν στο εργαστήριο στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του παρθένου ελαιόλαδου, του χυμού της ελιάς και τις διαφορές τους από τα άλλα έλαια.
Οι συμμετέχοντες μαγεύτηκαν από τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του προϊόντος και θα αποτελέσουν τον πυρήνα για να ενισχυθεί η προσπάθεια κατάρτισης όσο γίνεται περισσότερων δοκιμαστών για τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του παρθένου ελαιόλαδου.

Η συνταξιούχος χημικός Κα Σοφία Κάκαρη βράβευσε με το ποσό των 400 ¤ τις καλύτερες εργασίες που παρουσιάσθηκαν στον Συνέδριο.
Το βραβείο έλαβαν από κοινού οι παρουσιάσεις του Δρ. Π. Καλαϊτζή για την ανάπτυξη βιοτεχνολογικής μεθοδολογίας για την ταυτοποίηση της ποικιλίας προέλευσης του ελαιολάδου και οι κ.κ. Λαμπή, Ιεραπετρίτης, Λιούπης, Παναγιωτοπούλου από το Γενικό Χημείο του Κράτους για την εργασία τους σχετικά με την παρουσία πλαστικοποιητών σε λιπαρά τρόφιμα και την παρουσία φθαλικών εστέρων σε παρθένα ελαιόλαδα.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου

Ακολουθήστε μας
  • ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
  • ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

« Ιανουάριος 2025 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31