Επιστημονικά Συνέδρια 24/3/2005

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο : Βιοτεχνολογία και Τεχνολογία τροφίμων

ΑΘΗΝΑ 31 Μαρτίου, 1&2 Aπριλίου 2005

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Μηχανικών, ύστερα από πρόταση του δεύτερου, αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες από τη χρήση της βιοτεχνολογίας στην παραγωγή και επεξεργασία των τροφίμων τόσο για την οικονομία όσο και την υγεία των καταναλωτών και εκτιμώντας τη σπουδαιότητα της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων και τη σημασία της αξιοποίησης και εφαρμογής της βιοτεχνολογίας στη βιομηχανία τροφίμων και την τροφική αλυσίδα γενικότερα, προγραμματίζουν τη διοργάνωση επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα:

Βιοτεχνολογία και Τεχνολογία τροφίμων

Σκοπός του Συνεδρίου είναι η παρουσίαση των εξελίξεων και των τάσεων τόσο στην έρευνα, όσο και στην εφαρμογή των βιοτεχνολογικών μεθόδων για την ανάπτυξη, και παραγωγή των τροφίμων όπως και για βελτίωση των διαδικασιών παραγωγής , των ιδιοτήτων και της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων τροφίμων.

Στόχοι του Συνεδρίου είναι: η προβολή των επιτευγμάτων της έρευνας στη διεπιφάνεια τρόφιμα-βιοτεχνολογία και η ανταλλαγή των εμπειριών από την εφαρμογή της βιοτεχνολογίας στην πρωτογενή παραγωγή και την τεχνολογία των τροφίμων, όπως και η ανάδειξη των περαιτέρω προοπτικών της βιοτεχνολογίας για τον κλάδο των τροφίμων.

Το Συνέδριο απευθύνεται σε όλους τους επιστήμονες που δραστηριοποιούνται ερευνητικά στο πεδίο της βιοτεχνολογίας τροφίμων ή ασχολούνται σε βιομηχανίες τροφίμων με την εφαρμογή βιοδιεργασιών και βιοτεχνολογικών μεθόδων παραγωγής.

Για περισσότερες πληροφορίες επεισκευθείτε το stiτe του συνεδρίου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
« ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ »

31 Μαρτίου, 1 και 2 Απριλίου 2005

ΕΒΕΑ, Ακαδημίας 7, Αθήνα
Πέμπτη 31 Μαρτίου 2005

8:30 - 9:00

Εγγραφές

   

9:00 - 9:20

Χαιρετισμοί

   
   

Δ. Σιούφας (*)

Υπουργός Ανάπτυξης

   

Α. Ανδρεόπουλος

Πρύτανης ΕΜΠ

   

Ν.Κατσαρός

Πρόεδρος ΕΦΕΤ

   

Μ.Χάλαρης

Πρόεδρος ΕΕΧ

   

Γ.Ηλιόπουλος

Πρόεδρος ΠΣΧΜ

(*) Eχει προσκληθεί

Α΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ : Προοπτικές, πλεονεκτήματα, γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, νομοθεσία

Προεδρείο: Ν.Καραμάνος, Α.Παπαθανασίου, Κ.Τζιά

   

9:20 - 9:40

Διερευνώντας το μέλλον του τομέα τροφίμων και της σχέσης του με τη βιοτεχνολογία στην Ελλάδα.
Ε.Κούκιος ΕΜΠ

9:40 - 10:00

Benefits and Concerns Associated with Biotechnology - Derived Foods
Θ.Λαμπρόπουλος, Σ.Τζίμας, Δ.Αράπογλου ΤΕΙ Αθήνας

10:00 - 10:20

Πρόταση κανονισμού σχετικά με την προσθήκη βιταμινών, ανόργανων ουσιών καθώς και ορισμένων άλλων ουσιών στα τρόφιμα.
Θ.Νέστορα, Ε. Τσιγαρίδα, Δ.Χρυσαφίδης, ΕΦΕΤ, ΓΧΚ

10:20 - 10:40

Νομοθεσία για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα: Εμπειρίες από την εφαρμογή της.
Δ.Στεφανίτση ΓΧΚ

10:40 - 11:00

Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα,ο ρόλος του ΕΦΕΤ.
Θ.Βαρζάκας, Κ.Μπαρμπέρης, Δ.Παπαναστασίου, Β.Αβραμοπούλου ΕΦΕΤ

 

11:00 - 11:20

Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα.
Ι.Αρβανιτογιάννης Π.Θεσσαλίας

11:20 - 11:40

Διαγονιδιακοί Οργανισμοί : Πολαπλές εφαρμογές
Δ,Βύνιος, Π.Πάτρας

11:40 - 12:00

Διάλειμμα


Β΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ : ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ 1

 

Προεδρείο: Ι.Αρβανιτογιάννης, Θ.Σωτηρούδης, Δ. Ταραντίλης

12:00 -12:20

Πρόσθετα τροφίμων που παρασκευάζονται με βιοτεχνολογικές μεθόδους.
Μπόσκου Δ, Μαντζουρίδου Φ, ΑΠΘ

12:20 - 12.40

Σχεδιασμός, μοντελοποίηση και πειραματική αξιολόγηση συστήματος συνεχούς υδρόλυσης-υπερδιήθησης λακτόζης από β-γαλακτοζιδάση του μύκητα Aspergillus niger.
Δ.Κέκος, Γ. Χατζηνικολάου, Δ. Μαμμά, Α. Καραγκούνη ,ΕΜΠ, ΕΚΠΑ

12:40 - 13:00

Επιταχυνόμενη αλκοολική ζύμωση πυκνών σακχαρούχων διαλυμάτων με χημικώς τροποποιημένα κύτταρα των μικροοργανισμών του Kefir με το μεθυλεστέρα του αιθυλοσουλφονικού οξέος.
Αθανασιάδης Η, Παπαβασιλείου Γ., Ψαριανός Κ., ΑΠΘ, Π.Πατρών

13:00 - 13:20

Παραγωγή λίπους και ενζύμων από τον ελαιογόνο μύκητα cunninghamella echinulata κατά την αύξηση του σε διάφορες πηγές άνθρακα.
Παπανικολάου Σ, Γαλιώτου Μ, Κωμαΐτης Μ, Αγγελής Γ. ΓΠΑ

13:20 - 13:40

Μέθοδοι για τη μελέτη της κινητικής ζυμώσεων μικτών καλλιεργειών βακτηρίων στον οίνο.
Ταταρίδης Π ΤΕΙ Αθήνας

13:40 - 14:00

Παραγωγή β-καροτενίου από συνθετικό υπόστρωμα με το μύκητα Blakeslea trispora σε ζύμωση βυθού.
Μαντζουρίδου Φ, Ρουκάς Ι, Κοτζεκίδου Π, ΑΠΘ

 

14:00 - 15:00

ΓΕΥΜΑ

 

Γ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ : ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ 2

 

Προεδρείο: Σ.Αντωνοπούλου, Ε.Κούκιος, Β.Ωραιοπούλου

15:00 - 15:20

Επίδραση της τεχνολογίας της υπερυψηλής πίεσης σε συνδυασμό με θέρμανση στην εκβλάστηση και θανάτωση των σπορίων του αλλοιογόνου Bacillus polymyxa.
Φ.Σαμαράς, Χ.Τάσσου, Π.Γαλιατσάτου, Μ.Σμαραγδάκης, Κ. Μαλλίδης ΕΘΙΑΓΕ

15:20 - 15:40

Κινητική μελέτη της επίδρασης της υπερυψηλής υδροαστατικής πίεσης στη δραστικότητα ενζύμων με εφαρμογές στα τρόφιμα.
Π.Ταούκης, Γ.Κατσαρός, Α.Πολύδερα, Ε.Γώγου, Σ.Μπακάλης, Π.Καταπώδης, Δ.Κέκος ΕΜΠ

15:40 - 16:00

Εφαρμογή της υπερυψηλής πίεσης για την αδρανοποίηση της Salmonella Enteritidis , Listeria monocytogenes και Escherichia coli O157:H7 σε παραδοσιακές σαλάτες.
Τάσσου Χ, Γαλιατσάτου Π., Αρκουδήλος Ι., Μαλλίδης Κ., ΕΘΙΑΓΕ

16:00 - 16:20

Συνεχής παραγωγή γλυκοαμυλασων σε στερεά ζύμωση με χρήση ενός αμφίδρομου βιοαντιδραστήρτα.
Θ.Βαρζάκας, Σ.Ρούσσος ΕΦΕΤ

16.20 - 16:40

Επίδραση της συγκέντρωσης της βιομηχανικής γλυκερόλης στην παραγωγή 1,3-προπανοδιόλης από το βακτήριο Clostridium butyricum και κιτρικού οξέος από τη ζύμη Yarrowia lipolytica.
Σ. Παπανικολάου, Γ. Αγγελής, Μ Γαλιώτου, Μ Κωμαΐτης, Michel Fick, Ivan Marc, ΓΠΑ, C.N.R.S

16:40 - 17:00

Παραγωγή και ακινητοποίηση δύο β-γλυκοζιδασών από τους μύκητες Aspergillus niger NRRL-364 & Penicillium expansum NRRL-973.
Γαλιώτου, Ε.Βραχάτη, Ο.Καλαντζή ΓΠΑ

17:00-17:20

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Δ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ : ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 

Προεδρείο: Σ.Μαστρονικολή, Γ.Μπλέκας, Ι.Σαριδάκης

   

17:20 - 17:40

Παραδοσιακά Τρόφιμα και Τεχνολογικές Μέθοδοι.
Α.Τριχοπούλου, Σ.Σουκαρά, Ε.Βασιλοπούλου, ΕΚΠΑ

17:40 - 18:00

Πληθυσμιακή οικολογία γαλακτικών βακτηρίων και σταφυλοκόκκων σε ελληνικά παραδοσιακά ζυμώσιμα αλλαντικά.
Ι.Μεταξόπουλος, Σ.Παραμυθιώτης, Μ.Ματαράγκας, Ε.Δροσινός, ΓΠΑ

18:00 - 18:20

Μελέτη της χημικής σύστασης και της διατροφικής αξίας του Ξινόχοντρου, ενός παραδοσιακού ζυμούμενου προϊόντος που παρασκευάζεται στην Κρήτη.
Ανυφαντάκης Ε., Γεωργαλά Κ., Κανδαράκης Ι., Μίαρης Χ., Μοσχοπούλου Α., Βαμβακάκη Α., ΓΠΑ

18:20 - 18:40

Επίδραση της προσθήκης εμπορικών ενζύμων, κατά τη διάρκεια της μάλαξης της ελαιοζύμης, στην ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου.
Οικονόμου Δ, Ισραηλίδης Κ, Ρόδης Π, Αράπογλου Δ, Κουτσαυτάκης Α, ΕΘΙΑΓΕ, ΓΠΑ

 

18:40 - 19:00

Βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου με την αύξηση της συγκέντρωσης στο λάδι των ενδογενών αντιοξειδωτικών κατά την επεξεργασία της εκχύλισης του ελαιολάδου.
Π.Ρόδης, G. Montedoro, J. A. Mentoza, D. Iconomou, E. Stefanoudaki, ΓΠΑ, ΝΑGREF, Novo Nordisk

19:00 - 19:20

Χημική και ενζυμική οξείδωση της Ελευρωπαΐνης: Μελέτη με φασματοσκοπία EPR και φασματοφωτομετρία.
Ε.Τζίκα, Β. Παπαδημητρίου, Θ. Γ. Σωτηρούδης, Α. Ξενάκης, και Σ. Μηνιάδου-Μεϊμάρογλου , ΕΙΕ, ΕΚΠΑ

19:20 - 19:40

Η Συμβολή των Φυτικών Στανολών στην Αντιμετώπιση της Υπερλιπιδαιμίας.
Β.Αθυρος Ιπποκράτειο ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

19:40 - 20:00

Προσδιορισμός ωχρατοξίνης Α σε ελληνικά κρασιά. Γιαλιτάκη Μ. Γρυμπογιάννη Κ., Δροσινός Ε.Χ., Αθανασόπουλος Π. ΓΠΑ

Παρασκευή 1 Απριλίου 2005

Α΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ : ΝΕΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ - ΒΙΟΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ

Προεδρείο: Μ.Κοντομηνάς, Μ.Κωμαϊτης, Ρ.Πολομαρκάκη

9:00 - 9:20

Βιοκαταλυτικές διεργασίες σε ιοντικά υγρά: εφαρμογή στην Παρασκευή λιπόφιλων παραγώγων φυσικών αντιοξειδωτικών.
Μ. Χ. Κατσούρα, Α. Κ. Πολυδέρα, Χ. Σταμάτης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

9:20 - 9:40

Ο ρόλος των φυτικών στερολών/στανολών στην διαιτητική αντιμετώπιση της υπερλιπιδαιμίας. Η άποψη του κλινικού ιατρού.
Μ.Ελισάφ Παν. Ιωαννίνων

9:40 - 10:00

Το άρωμα της Φράουλας: από το Wimbledon στο DNA.
Ι.Ζαμπετάκης ΕΚΠΑ

10:00 - 10:20

Βιοαισθητήρας τύπου ταινίας ξηρών αντιδραστηρίων για την ανίχνευση του DNA γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.
Καλογιάννη Δ, Κοράκη Θ., Χριστόπουλος Θ., Ιωάννου Π., Π.Πάτρας, ΕΝ GENE , EKΠΑ

10:20 - 10:40

Εφαρμογή ΤΤΙ πολαπλής απόκρισης για τον έλεγχο και τη διαχείριση της ψυκτικής αλυσίδας κρέατος με το σύστημα SMAS.
Μ.Γιαννακούρου, Ε.Γώγου, Σ.Μπακάλης, Π.Ταούκης. ΕΜΠ

 

10:40 - 11:00

Βιοπληροφορική και βιοτεχνολογία στην υπηρεσία της ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων.
Σκανδάμης Π, Κουτσουμανής Κ., Νυχάς Γ.-Ι. ΓΠΑ

11:00 - 11:20

Διάλειμμα


Β΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ : ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ:ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 

Προεδρείο : Ι.Ζαμπετάκης, Β.Καραθάνος, Κ.Παπασπυρίδης

11:20 -11:40

Κουβέντες μικροοργανισμών:Σε ποια γλώσσα;
Γ-Ι Νυχάς, ΕΚΠΑ

11:40 - 12.00

Χρόνος ζωής πλήρους παστεριωμένου γάλακτος: Επίδραση του Υλικού Συσκευασίας.
Μ.Κοντομηνάς, Α.Μπαδέκα, Π.Ζυγούρα Π.Ιωαννίνων

12:00 - 12:20

Επιβίωση του παθογόνου μικροοργανισμού Listeria monocytogenes κατά την διαδικασία της ζύμωσης και ωρίμανσης των αλλαντικών.
Ε.Δροσινός, Γουναδάκη, Π.Σκανδάμης, Γ.Νυχάς, ΓΠΑ

12:20 - 12:40

Μελέτη του Μηχανισμού Μεταβολών στο Ψύχος των Λιποειδών του Βακτηρίου των Τροφίμων Listeria Monocytogenes κατά την Προσαρμογή του στους 5 C - Προοπτικές Εφαρμογών στην Ασφάλεια των Τροφίμων.
Ε. Παραμέρα, Π. Παπασταύρου, Ν. Αρβανίτης, Α. Καραλιώτα, Π. Μαγιάτης, Ν. Ρέχοβα, Χ. Λίτος, Γ. Χαιρόπουλος, Σ.Μαστρονικολή, ΕΚΠΑ

12:40 - 13:00

Ποσοτικοποίηση υπευθύνου για m - RNA τοξίνης μικροοργανισμού Clostridium Botulinum σε θρεπτικά μέσα με σορβικό οξύ ή νιτρώδες νάντριο με τη χρήση ανταγωνιστικής RT / PCR.
Σ . Μάρκος , G.DOOLEY, R.HAYLOCK, S.McGRATH , ULSTER UNIVERSITY

13:00 - 13:20

Ποιοτική αξιολόγηση και διαχωρισμός ελαιοκάρπου με οπτική επισκόπηση για την παραγωγή ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς άριστης ποιότητας.
| Σ. Ευστρατιάδης, Α.Κυριτσάκης, Α. Μπιζόπουλος, Φ. Στεργιόπουλος, Δ. Μπεχτσής, Β. Κιλίντζης, Α. Αντωνιάδης, Κ. Κυριτσάκης, και Κ. Κοκονάς Α. - ΤΕΙ ΘΕΣ/ΚΗΣ

 

13:20 - 13:40

Εξέλιξη της μικροβιακής αλληλουχίας και επιβίωση του Escherichia coli O157:H7 και Listeria monocytogenes Scott A, κατά τη ζύμωση πράσινων ελιών.
Μποζιάρης Ι.Σ, Σκανδάμης Π., Χωριανόπουλος Ν., Νυχάς Γ. - Ι .ΕΚΠΑ

13:40 - 14:40

ΓΕΥΜΑ

Προεδρείο:

Γ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ : ΠΡΟΪΟΝΤΑ

 

Χ.Θωμόπουλος, Σ,Σουκαρά, Π.Ταούκης

14:40 - 15:00

Παρασκευή φέτας με πυτιά βιοτεχνολογικής προέλευσης.
Μοάτσου Π, Κανδαράκης Ι., Ανυφαντάκης Ε. ΓΠΑ

15:00 - 15:20

Ο Streptococcus macedonicus ACA - DC 198 ως εναρκτήρια και προστατευτική καλλιέργεια στην παραγωγή του τυριού Κασέρι.
Αναστασίου Ρ, Γεωργαλάκη Μ, Μανωλοπούλου Ε, Ψύρας Δ, Τσακαλίδου Ε ΓΠΑ

15:20 - 15:40

Παραγωγή αφρωδών οίνων με ακινητοποιημένους ζυμομύκητες.
Νεραντζής Η, Ταταρίδης Π, Λογοθέτης Σ, Ντάγκας Π ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ

15:40 - 16:00

Εκτίμηση της επίδρασης που έχει η ενσωμάτωση μονοκυτταρικής πρωτεΐνης Kefir στην υφή ορισμένων συστημάτων τροφίμων.
Παρασκευοπούλου Α, Αθανασιάδης Η., Μπλέκας Γ., Κιοσέογλου Β., ΑΠΘ

16:00 - 16.20

Παραγωγήαρτοσκευασμάτων από κατεψυγμένο ζυμάρι: επίδραση της κατάψυξης τουζυμαριού στη δραστικότητα της μαγιάς και τα χαρακτηριστικά του ψωμιού.
Β. Γιάννου, Κ.Τζιά ΕΜΠ

16:20 - 16:40

Μηλογαλακτική Ζύμωση στο κρασί με κύταρα Lactobacillus casei ακινητοποιημένα με απολιγνινοποιημένα κυτταρινούχα υλικά.
Αγουρίδης Ν., Κουτίνας Α., Κανελάκη Μ., Παν. Πάτρας

16:40 - 17:00

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Δ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ : ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 

Προεδρείο: Α.Νάσκα, Β.Τσουκαλάς, Ι.Φαφλιά

17:00 - 17:20

Επίδραση της γ-ακτινοβολίας στην ανιχνευσιμότητα των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων.
Κ. Σφλώμος, Β. Πλέτσα, Α. Μπατρίνου , Β.Σινάνογλου, Κ.Ψυχής ΤΕΙ Αθήνας, ΕΙΕ

 

17:20 - 17:40

Σύγχρονες μέθοδοι ανίχνευσης αλλεργιογόνων και μυκοτοξινών στα τρόφιμα.
H . Iωάννου, Βιο spectrum

17:40 - 18:00

Ανάπτυξη Μικροδιατάξεως ( Chip ) για την Ταχεία Ανίχνευση Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών.
Pierre J . Obeid , Θ. Χριστόπουλος , Π. Ιωάννου, ΠΠατρών, ΕΚΠΑ

18:00 - 18:20

ΕφαρμογέςΠροϊόντων Σύζευξης της Φωτοπρωτεϊνης Ακουορίνης με Ολιγονουκλεοτίδιαστην Ανίχνευση ΓΤΟ με την Αλυσιδωτή Αντίδραση της Πολυμεράσης καιΔοκιμασίες Υβριδισμού.
Κ. Γλυνού, Π. Ιωάννου και Θ. Χριστόπουλος
ΕΚΠΑ, Π. Πατρών

18:20 - 18:40

Ανάπτυξη μεθοδολογίας Προσδιορισμού ποικιλίας Ελαιολάδου με DNA
Π. Καλαϊτζής , ΜΑΙΧ

18:40 - 19:00

Προσδιορισμός πρωτεολυτικού θραύσματος της πρωτείνης Τροπονίνης Τ για πρόβλεψη ποιότητας κρέατος.
Κατσούλας Χ, Λυμπέρη, Μαργωμένου, Μπαλάφας, Βοργιάς, Τσιτσιλώνη , ΕΚΠΑ, Ινστιτούτο Παστέρ

19:00 - 19:20

Μοριακή ταυτοποίηση ζυμών που απομονώθηκαν από ελληνικά κρασιά του εμπορίου.
Νησιώτου Α, G. R. Gibson ΓΠΑ, Reading Univercity

19:20 - 19:40

Μέθοδοςδιπλής συναγωνιστικής PCR ( qc - pcr ) με χρήση εσωτερικών προτύπων καιβιοφωταυγή δοκιμασία υβριδισμού για τον προσδιορισμό γενετικάτροποποιημένης σόγιας σε τρόφιμα.
Α. Μαυροπούλου Π. Ιωάννου , Θ. Κοράκη και Θ. Χριστόπουλος ΕΚΠΑ, Ε ngene SA , Π.Πατρών

 

Ε΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ : ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 

Προεδρείο: Π.Σκαρλάτος, Δ. Μπόσκου, Ν. Ηλιόπουλος.

19:40 - 20:00

Αποδόμηση Παραπροϊόντων Ελαιοτριβείων με τη χρήση αυτόχθονων μικροοργανισμών.
Σ.Ντούγιας, Σ Μπόφτση, Ν Καβρουλάκης, Κ Οιχαλιώτης, Κ.Παπαδοπούλου και Γ Ζερβάκης ΝAGREF Καλαμάτας, ΓΠΑ

20:00 - 20:20

Βιοτεχνολογικές μέθοδοι ανάκτησης ενέργειας από υγρά απόβλητα αγροτικών βιομηχανιών.
Β.Διαμαντής, Α.Αιβαζίδης, Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης.

20:20 - 20:40

Παραγωγή βιοαιθανόλης με αλκοολική ζύμωση ορρού γάλακτος από χημικώς τροποποιημένα κύτταρα μικροοργανισμών του Kefir σε υψηλές περιεκτικότητας άλατος.
Η.Αθανασιάδης, Γ.Παπαβασιλείου, Κ.Ψαριανός ΑΠΘ, Π.Πάτρας

Σάββατο 2 Απριλίου 2005

Α΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ : ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

 

Προεδρείο : Κ.Γεωργίου, Σ.Ζαφείρης, Α.Κυριτσάκης

9:00 - 9:30

Professor R. Οwasu - Apenten, University of Pennsylvania, USA Biotechnology and quality in the food system

9:30 - 10:00

Dr. F. Hidalgo, Vice director Instituto De La Grasa, Spain Peptides and proteins in edible oils: Stability, allergenicity, and new processing trends

10:00 - 10:30

Dr. A.Kanavouras, Creta Farm Research & Development
Modeling of packaged olive oil oxidation

10:30 - 11:00

Dr. S. Bevis, R-Biopharma GERMANY Allergen Tests by Molecular Biology

11:00 - 11:30

CIAA Representative, New trends and applications of Biotechnology in Food Industry

11:30 - 12:00

Professor Β.Bougarski, University of Beograd "Imobilized Bioreactors: Practical Aspects"

 

12:00 - 12:20 Διάλειμμα
   
 
Β΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ:

Προεδρείο: Δ.Γαλάνης, Δ.Κέκος, Γ.Σειραγάκης

12:20 έως 15:00 ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Βιοτεχνολογία Τροφίμων, Επιτεύγματα & Προοπτικές

Α.Α.Κουτίνας, Συντονιστής, Καθηγητής Τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Πατρών
Η έρευνα στην Ελλάδα για εφαρμογές της τεχνολογίας των ζυμώσεων στη παραγωγή τροφίμων

Δ.Μπόσκου, Καθηγητής Τμήματος Χημείας ΑΠΘ
Βιοτεχνολογικά προϊόντα στην αγορά τροφίμων

Ε. Μπεζιρτζόγλου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θράκης
Η έρευνα και οι εφαρμογές των προβιωτικών τροφίμων στη χώρα μας και διεθνώς

Θ. Χριστόπουλος, Καθηγητής Τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Πατρών
Η έρευνα στην ανάλυση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στα τροφιμα με τη χρήση μοριακών τεχνικών

Αναρτημένες Εργασίες (Posters)

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2005

Τάσσου Χ.

Γαλιατσάτου Π.,

Λαγός Ν., Μαλλίδης Κ.

Επιβίωση του Salmonella Enteritidis , Listeria monocytogenes και Escherichia coli O 157: H 7 που εμβολιάσθηκαν, με ή χωρίς προηγούμενη προσαρμογή σε όξινο περιβάλλον, σε παραδοσιακές σαλάτες στους 10ο C .

ΕΘΙΑΓΕ

Τάσσου Χ.

Σουρρή Π.,

Σκανδάμης Π.

Μικροβιολογικές, φυσικοχημικές και οργανοληπτικές μεταβολές στη διάρκεια συντήρησης παραδοσιακών σαλατών με ή χωρίς συντηρητικά στους 0, 5, 10 & 20 ο C .

ΕΘΙΑΓΕ -

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τάσσου Χ.

Σουρρή Π.,

Σκανδάμης Π.

Επιβίωση του παθογόνου Escherichia coli O 157: H 7 σε παραδοσιακές σαλάτες με ή χωρίς συντηρητικά στους 0, 5, 10 & 20 ο C .

ΕΘΙΑΓΕ -

Γεωπονικό

Πανεπιστήμιο Αθηνών

Κουτσομπόγερας Παναγιώτης

Ζαμπετάκης Ιωάννης, Κυριακού Μαντώ

Συγκριτική μελέτη αλκοολικών δευδρογονασών από το μεθυλότροφο βακτήριο Methylobacterium extorquens και τη φράουλα Fragaria x ananassa .

Πανεπιστήμιο Αθηνών

Κουτσομπόγερας Παναγιώτης

Dooley James

Παραγωγή προβιοτικών βακτηρίων ( Lactobacillus acidophilus ) μέσω ακινητοποίησης σε αλγινικά σφαιρίδια σε βιοαντιδραστήρα.

Πανεπιστήμιο Αθηνών

Νασοπούλου Κ.

Νομικός Τ., Δημόπουλος Κ.Α., Ζαμπετάκης Ι.

Σύγκριση θρεπτικής αξίας κλασμάτων λιποειδών ψαριών ελευθέρας βοσκής και ιχθυοτροφείου.

Πανεπιστήμιο Αθηνών -Χαροκόπειο

Φίλος Γ.

Τζιάλα Τ., Λάγιος Γ., Βύνιος Δ.Η.

Ενζυμική παραγωγή γλυκόζης από απόβλητα χαρτιών διαφορετικών ειδών.

Πανεπιστήμιο Πατρών

Σιάνα Π.

Ματαράγκας Μ, Σκανδάμης Π Δροσινός Ε.Χ., Αθανασόπουλος Π.

Ανάπτυξη μαθηματικών προτύπων για την πρόβλεψη της κινητικής και της πιθανότητας αύξησης του παθογόνου μικροοργανισμού Listeria monocytogenes σε προϊόντα με βάση το κρέας.

Γεωπονικό

Πανεπιστήμιο Αθηνών

Βαϊδάνης Α.

Ματαράγκας Μ. Σκανδάμης Π, Δροσινός Ε.Χ., Αθανασόπουλος Π.

Ανάπτυξη μαθηματικών προτύπων για την πρόβλεψη του εμπορικού χρόνου ζωής προϊόντων με βάση το κρέας.

Γεωπονικό

Πανεπιστήμιο Αθηνών

Παραμυθιώτης Σ.

Μελισσάρη Ε., Δροσινός Ε.Χ., Αθανασόπουλος Π.

In vitro τίμηση της ικανότητας επιβίωσης στον γαστρεντερικό σωλήνα Σταφυλόκοκκων απομονωθέντων από παραδοσιακά αλλαντικά ζύμωσης.

Γεωπονικό

Πανεπιστήμιο Αθηνών

Παραμυθιώτης Σ.

Γιαλιτάκη Μ., Δροσινός Ε.Χ., Αθανασόπουλος Π.

Μικροβιολογική ποιότητα μπαχαρικών που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία αλλαντικών.

Γεωπονικό

Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γεωργακόπουλος Π.

Γιαλιτάκη Μ, Δροσινός Ε.Χ., Αθανασόπουλος Π

Επίδραση υποστρώματος στην ανάκτηση ορισμένων οργανοφωσφορικών φυτοφαρμάκων.

Γεωπονικό

Πανεπιστήμιο Αθηνών

Παρασκευή 1 Απριλίου 2005

 

Δροσινός Ε.Χ.

Γιαλιτάκη Μ.,

Παραμυθιώτης Σ.,

Αθανασόπουλος Π

Μικροβιολογική ποιότητα τροφίμων που σερβίρονται σε χώρους μαζικής εστίασης στην Ελλάδα.

Γεωπονικό

Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γκιαούρης Ε.

Νυχάς Γ.-Ι.

Προσκόληση σε ανοξείδωτο χάλυβα από το Salmonella Enteritidis κατά την ανάπτυξη σε διαφορετικά πρότυπα βιομηχανικά συστήματα επεξεργασίας τροφίμων: σημασία της μεσεπιφάνειας υγρού-αέρα και της διαθεσιμότητας των θρεπτικών στοιχείων.

Γεωπονικό

Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αγγελίδης

Απόστολος

Κουτσουμανής

Κωνσταντίνος

Παρουσία της L . Monocytogenes σε έτοιμα προς κατανάλωση (συσκευασμένα και τεμαχισμένα)αλλαντικά στην Ελλάδα.

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Νάνου Κ.

Ρουκάς Τ.

Αυτόλυση του μύκητα Blakeslea trispora κατά την παραγωγή του β-καροτενίου σε ζύμωση βυθού.

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ψυλινάκης Ε.

Μπουριώτης Β.

APPLICATION OF POLYSACCHARIDE DEACETYLASES FROM BACILLUS CEREUS ON THE ENZYMATIC CONVERSION OF CHITIN TO CHITOSAN

ΙΜΒΒ, Ηράκλειο ΚΡΗΤΗ

Αθανασιάδης Η.

Παπαβασιλείου Γ.,

Ψαριανός Κ.

Μελέτη της επίδρασης της ακινητοποίησης στην ανθεκτικότητα των μικροοργανισμών του Kefir σε οργανικούς διαλύτες.

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης- Πανεπιστήμιο Πατρών

Γουναδάκη Α

Σκανδάμης 1 Π.,

Δροσινός2 Ε.Χ, &

Νυχάς1 Γ-Ι.Ε.

Επιβίωση των παθογόνων μικροοργανισμών, Staphylococcus aureus & Salmonella Enteritidis σε παραδοσιακά αλλαντικά ζυμώσεως

Γεωπονικό

Πανεπιστήμιο Αθηνών

X ωριανόπουλος Ν

Σκανδάμης, Π. N ., και Νυχάς, Γ.-Ι. E .

Επιβίωση της Listeria monocytogenes σε παραδοσιακές ελληνικές σαλάτες

Γεωπονικό

Πανεπιστήμιο Αθηνών

X ωριανόπουλος Ν

Σκανδάμης, Π. N ., και Νυχάς, Γ.-Ι. E .Χαρουτουνιάν Σ

Μια νέα μέθοδος για την μέτρηση της ελάχιστης ανασταλτικής συγκέντρωσης του αιθέριου ελαίου της Satureja spinosa

Γεωπονικό

Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δούρου Δ

Σταματίιου1 Α.,

Κουτσουμανής2 Κ. και Νυχάς1 Γ. Ι. Ε

Επίδραση της δομής, της σύστασης του μέσου ανάπτυξης καθώς και της μικροβιακής αλληλεπίδρασης στην κινητική ανάπτυξης της L . Monocytogenes

Γεωπονικό

Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σκανδάμης Π.

Π.Ν. Γουναδάκη1, Α., Κουτσουμανής2, Κ., Δροσινός3, Ε.Η., και Νυχάς1 Γ. Ι. Ε.

Εκτίμηση επικινδυνότητας της L . monocytogenes σε παραδοσιακά αλλαντικά

Γεωπονικό

Πανεπιστήμιο Αθηνών

Βραχάτη Ε.

Καλαντζή Ο,

Γαλιώτου-Παναγιώτου Μ

Παραγωγή και ακινητοποίηση δύο β-γλυκοζιδασών από τους μύκητες Aspergillus niger NRRL -364 και Penicillium expansum NRRL -973

Γεωπονικό

Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σταματίου Α.

Κουτσουμανής Κ. και

Νυχάς1 Γ. Ι. Ε

Ανάπτυξη και αξιολόγηση ενός μαθηματικού μοντέλου πρόβλεψης της επίδρασης της θερμοκρασίας και του pH στην αλλοίωση νωπού κρέατος

Γεωπονικό

Πανεπιστήμιο Αθηνών

Βασιλόπουλος Χ.

Σταματίου Α.,

Σκανδάμης π.Ν.,

Κουτσουμανής Κ. και

Νυχάς Γ. Ι. Ε.

Καταγραφή της αλλοιογόνου και παθογόνου χλωρίδας χοιρινού και μοσχαρίσιου κιμά από την αγορά Αθηνών

Γεωπονικό

Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ταούκης Π.

Μ.Γιαννακούρου, Δ.Ευσταθιου, Ν.Στοφόρος, Σ.Μπακάλης, Π.Καταπόδης,

Μελέτη και εφαρμογή ενζύμων ως χρονοθερμοκρασιακών δεικτών θερμικών διεργασιών τροφίμων.

ΕΜΠ, ΑΠΘ


Σάββατο 2 Απριλίου 2005

 

Παναγιωτίδης Π.

Παπακωνσταντίνου Δ, Σούκουλης Χ, Τζιά Κ

Επίδραση των συστατικών του γάλακτος και σταθεροποιητών στο χρόνο ζύμωσης και τα χαρακτηριστικά του γιαουρτιού

ΕΜΠ

M ελισσάρη Ευθ.

Χουζούρη Ειρ.

Προϊόντα Π.Ο.Π. - μεταβολή λειτουργικών συστατικών με θερμική κατεργασία σε φούρνο μικροκυμάτων και συμβατικό

ΕΚΠΑ

Σ. Χυτήρη,

Μ.Κοντομηνάς

Α. Γούλας, Α. Μπαδέκα,

Ρηγανάκος Κ.

Προϊόντα ραδιόλυσης ακτινοβολημένων πολυστρωματικών υλικών συσκευασίας τροφίμω v

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Σάπικα E.

Δεμερτζής Π,

Ακρίδα Δεμερτζή Κ,

Πιπερίδη X.

Ακτινίδια Συμβατικής Καλλιέργειας από την Περιοχή της ¶ρτας: Πτητικά Συστατικά

Π. Ιωαννίνων

Φιλιππούσης Α .

Διαμαντοπούλου,

Ισραηλίδης

Λειτουργικά τρόφιμα με ανοσοδιεγερτικές ιδιότητες από μανιτάρι Lentinula Edodes

ΕΘΙΑΓΕ

Διαμαντοπούλου

 

Πιλοτική Παραγωγή Μανιταριών Πλευρότους

ΕΘΙΑΓΕ

Mιχαηλάκης Α.Ν.

Κολιόπουλος, Κρόκος, Μαζωμένος, Μίχου,

Κουλαδούρος

Μελέτες εγκλεισμού και βραδείας αποδέσμευσης φερομονών με μικροκάψουλες πολυουρίας.

ΜΦΙ, ΓΠΑ, ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

Κονδύλη Δ .

Kουρούβανη Ε

L . ANDERSEN 2 &

L . H . SKIBSTED

Μπούμπαλος, Γδοντέλης, Ζαμπετάκης

Manuela Mussimo

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΓΙΔΙΝΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑΚΟΥ ΠΑΡΑΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ( ESR )

Εκτίμηση της ασφάλειας των τροφίμων σε ξενοδοχιακές επιχειρήσεις ερευνώντας την παρουσία μικροοργανισμών

The Differential-pH Technique in Food Analysis

ΕΘΙΑΓΕ , RVAU DENMARK

ΕΚΠΑ, ΑPPERT

Diffchamb

 

Ακολουθήστε μας
  • ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
  • ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

« Δεκέμβριος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31