Για πολλές δεκαετίες, η βασική επιδίωξη των κοινωνιών ήταν η ανάπτυξη. Από την Διάσκεψη του Ρίο και έπειτα, η ιδέα της βιώσιμης ανάπτυξης αναγνωρίστηκε από όλους. Σήμερα, η βιωσιμότητα - παρά τους πολλούς σχολαστικούς ορισμούς και ερμηνείες της - ολοένα και εδραιώνεται σαν ιδέα και πράξη, όσο ολοένα και περισσότεροι πολίτες, κοινότητες, πολιτείες και διεθνείς οργανισμοί αναγνωρίζουν σ΄ αυτήν το επόμενο μεγάλο κάλεσμα της εποχής μας.
Η βιωσιμότητα και οι τρόποι για την επίτευξη της απαιτούν, εκτός από τη δημιουργία έργων υποδομής, την ευαισθητοποίηση των πολιτών και τη διαμόρφωση στάσης κοινωνικής ευθύνης.
Η ΕΕΧ εργαζόμενη προς αυτή την κατεύθυνση έθεσε υπό την αιγίδα της το 1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο «ΠΡΑΣΙΝΗ ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» το οποίο διοργανώνεται παράλληλα με την έκθεση CHEM2004, φιλοδοξώντας αφενός να φέρει στον ίδιο χώρο την επιστημονική γνώση και την εφαρμοσμένη τεχνολογία αφετέρου να ενισχυθεί η διάδοση των περιβαλλοντικών πληροφοριών και η διεύρυνση της δυνατότητας της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στη Φιλοσοφία της Πράσινης Χημείας και να δειχθεί ότι είναι βασικός παράγοντας για την Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Έτσι όλοι, οι πολίτες, οι παραγωγοί, οι επιστήμονες, οι σχεδιαστές και ερευνητές αλλά και οι χρήστες των τεχνολογιών, Χημείας, περιβάλλοντος και νερού θα μυηθούν στην Πράσινη Χημεία (Green Chemistry), τη Χημεία για το περιβάλλον, έναν από τους βασικότερους παράγοντες της αειφόρου ανάπτυξης.
Ένας άλλος λόγος είναι ότι η πλειονότητα των απειλών για καταστροφή του Περιβάλλοντος και κυρίως αυτές που σχετίζονται με τη χημική ρύπανση του, προέρχονται από υλικά που παράγει, χρησιμοποιεί ή χειρίζεται ο Χημικός.
Η ταύτιση, που γίνεται από το ευρύ κοινό, του Χημικού με τη Χημική Βιομηχανία κύρια – της οποίας η συμβολή στη ρύπανση του περιβάλλοντος είναι σημαντική – έχει σίγουρα επηρεάσει την κοινωνική εικόνα του Χημικού. Ο Χημικός είναι ίσως ο μοναδικός που γνωρίζει τη σημασία της χρήσης των Χημικών ουσιών αλλά και της σημαντικής τους δράσης και γι’ αυτό πιστεύω, η προσφορά του στην ανάπτυξη της τεχνολογίας αντιρύπανσης και στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης είναι δυνητικά πολύ μεγάλη.
Η ένωση μας δεν μένει μόνο στο κομμάτι της ενημέρωσης και της διάδοσης προωθεί και συγκεκριμένες δράσεις:
Η Συνέλευση των Αντιπροσώπων της Ένωσης Ελλήνων Χημικών αποφάσισε ομόφωνα την υιοθέτηση και την προώθηση της Πράσινης Χημείας στα πλαίσια της Βιώσιμης Ανάπτυξης δημιουργώντας Ομάδα Πράσινης Χημείας με συντονιστή το μέλος της ΣτΑ τον καθηγητή Κ. Πούλο και απώτερο στόχο τη σύσταση του Ελληνικού Δίκτυο Πράσινης Χημείας. Δίκτυο που έχει προχωρήσει αρκετά
Το επιστημονικό μας Τμήμα Περιβάλλοντος Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας σε συνεργασία με το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργάνωσε στη χώρα μας το 8th συνέδριο της FECS on Chemistry and Environment όπου υπήρξε η ανάπτυξη του θέματος της Πράσινης Χημείας ενός από τους γκουρού του αντικειμένου, του Ελληνοαμερικάνου Paual Anastas.
Μία εξαιρετική πρωτοβουλία του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (ΠΤΚΔΜ) της ΕΕΧ, τη δημιουργία ενός Περιβαλλοντικού Δικτύου Χημικών την υιοθετήσαμε και αναλαμβάνουμε από εδώ και στο εξής το έργο της περαιτέρω αναβάθμισης του και αξιοποίησης του σε πανελλαδική κλίμακα. Ο σκοπός του δικτύου είναι:
α) Η δυνατότητα έγκαιρης πρόσβασης σε έγκυρη περιβαλλοντική πληροφόρηση των χημικών, του ενδιαφερόμενου επιστημονικού δυναμικού στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, των εκπαιδευτικών που εμπλέκονται στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, των δημόσιων αρχών, των ΟΤΑ, καθώς και όσων συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν το περιβάλλον
β) Η προβολή των δυνατοτήτων σε περιβαλλοντικά θέματα του κλάδου των χημικών, διαμέσου της παρουσίασης των ειδικοτήτων και του έργου των χημικών, που ασχολούνται με το περιβάλλον
Στρατηγική συνεργασία με ΚΕΚ Πανελλαδικής εμβέλειας για την κατάρτιση ανέργων στα πλαίσια διακήρυξης του Υπουργείου εργασίας «κατάρτιση σε θέματα προστασίας και διαχείρισης περιβάλλοντος»
Συμμετοχή σε επιτροπές εμπειρογνωμόνων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε συναφή θέματα.
Τελειώνοντας να επισημάνω την πολιτική μου αντίληψη για το περιβάλλον, την Πράσινη Χημεία και τη βιώσιμη ανάπτυξη ότι η συνεργασία των Χημικών είναι απαραίτητη, η πραγματοποίηση όμως του επιθυμητού αποτελέσματος απαιτεί πρωτίστως την συνεργασία μιας διεπιστημονικής ομάδας (Χημικοί, Χημικοί-Μηχανικοί, Περιβαντολόγοι, Μηχανικοί, Οικονομολόγοι κ.ά.) η οποία θα στηριχθεί από την Πολιτεία, τη Βιομηχανία και την Κοινωνία γενικότερα.
Εκ μέρους της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΕΧ εύχομαι κάθε επιτυχία τόσο στους στόχους και τις επιδιώξεις των εργασιών του 1ου Πανελληνίου Συμποσίου «Πράσινη Χημεία και Βιώσιμη Ανάπτυξη».
Καλή Επιτυχία σας