Περιβάλλοντος, Υγείας και Ασφάλειας 4/6/2021

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021

Από το 1974 που ξεκίνησε ο εορτασμός της, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει εξελιχθεί σε παγκόσμια πλατφόρμα δημόσιας προβολής των περιβαλλοντικών θεμάτων, η οποία γιορτάζεται σε περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως, κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, διασημότητες και πολίτες να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος και στις ολέθριες συνέπειες που έχει η ρύπανση του και η ανεξέλεγκτη χρήση του.

Το φετινό θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι η αποκατάσταση του Οικοσυστήματος. Το Πακιστάν θα είναι φέτος ο παγκόσμιος οικοδεσπότης της ημέρας.

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες τις τελευταίες δεκαετίες έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές στα τρία τέταρτα της επιφάνειας της Γης και στα δύο τρίτα των ωκεανών, αποσταθεροποιώντας το κλίμα μας και τα συστήματα υποστήριξης της φυσικής ζωής μας.

Η βιοποικιλότητα είναι η ραχοκοκαλιά της ζωής. Είναι ουσιώδους σημασίας για τον άνθρωπο για λόγους προστασίας τόσο του περιβάλλοντος όσο και του κλίματος. Είναι ζωτική για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και την υποστήριξη της οικονομίας μας. Ωστόσο, η βιοποικιλότητα μειώνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς: σύμφωνα με τους επιστήμονες, περίπου 200 είδη εξαφανίζονται κάθε μέρα.

Τα κατεστραμμένα οικοσυστήματα είναι πιο ευάλωτα και έχουν περιορισμένη ικανότητα αντιμετώπισης ακραίων φαινομένων και νέων ασθενειών. Αντίθετα, τα οικοσυστήματα που χαρακτηρίζονται από καλή ισορροπία μάς προστατεύουν από απρόβλεπτες καταστροφές και, όταν τα χρησιμοποιούμε με βιώσιμο τρόπο, προσφέρουν πολλές βέλτιστες λύσεις για την αντιμετώπιση των επειγουσών προκλήσεων.

Η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων σημαίνει από τη μια μεριά αναβάθμιση οικοσυστημάτων που έχουν υποβαθμιστεί ή καταστραφεί, και από την άλλη σωστή συντήρηση και προστασία των οικοσυστημάτων που παραμένουν ανέπαφα. Η προστασία των οικοσυστημάτων μπορεί να γίνει με μια πλειάδα διαφορετικών δράσεων, όπως για παράδειγμα καλλιέργεια και φύτεμα δέντρων, καλλιέργεια πρασινάδων στις πόλεις, αναδημιουργία κήπων ή καθαρισμός ποταμών και ακτών.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν δεσμευτεί να θέσουν τη βιοποικιλότητα σε τροχιά ανάκαμψης έως το 2030. Με τη στρατηγική αυτή της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα τα κράτη μέλη δεσμεύτηκαν να δημιουργήσουν ένα δίκτυο ορθά διαχειριζόμενων προστατευόμενων περιοχών. Θα δοθεί άμεση προτεραιότητα στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων οικοσυστημάτων της Ευρώπης, το οποίο θα συμβάλει στην αύξηση της βιοποικιλότητας, στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, καθώς και στην πρόληψη και μείωση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών. Η στρατηγική αυτή είναι σημαντικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Για παράδειγμα, η αποκατάσταση 350 εκατομμύριών εκταρίων υποβαθμισμένων χερσαίων και υδάτινων οικοσυστημάτων θα μπορούσε να μειώσει ποσότητες από 13 έως 26 γίγα τόνων αερίων του θερμοκηπίου από την ατμόσφαιρα. Προβλέπεται ο μετασχηματισμός τουλάχιστον του 30% της ξηράς και της θάλασσας της Ευρώπης σε προστατευόμενες περιοχές με αποτελεσματική διαχείριση και η αποκατάσταση υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων σε όλη την ΕΕ, καθώς και η μείωση των πιέσεων που ασκούνται.

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών ως επίσημος σύμβουλος του κράτους σε θέματα χημείας, θέτει το υψηλής εξειδίκευσης προσωπικό της στη διάθεση της πολιτείας παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες αλλά και γνωμοδοτήσεις στις περιπτώσεις που της ζητείται και τονίζει ότι οι εκάστοτε δράσεις πρέπει να δρομολογούνται με μόνο γνώμονα την προστασία αλλά και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και της προστασίας της βιοποικιλότητας και είναι υπέρμαχος των δράσεων που συγκλίνουν με την επίτευξη των στόχων της πράσινης συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε μας
  • ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
  • ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

« Δεκέμβριος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31